Részt vettünk az EUREGA 2019. évi tanácskozásain

A gasztronómia,  –  helyi és regionális élelmiszer örökség ugyanakkor  közös európai kulturális örökség is, és mint ilyen, jelentős gazdasági eszköz is.

A regionális élelmiszerek-élelmiszerláncok, komoly, pozitív hatással lehetnek a helyi fejlődésre, és  együttműködést generálnak a különféle ágazatok között, beleértve a mezőgazdaságot, az idegenforgalmat, a vendéglátást, és az oktatást is.

Az ilyen együttműködés megvalósításának egyik módja az élelmezéshez kapcsolódó idegenforgalom növekvő tendenciája. Az utazók több mint fele azt akarja, hogy kulináris élményei legyenek az utazásaik során. 

Ugyanakkor gasztronómiai szempontból, európa régiói súlyos nehézségekkel néznek szembe. Például elveszítik gasztronómiai egyéniségüket, a felgyorsult globalizáció miatt, amely magával hozza a szabványosított, tömegtermelés ételeket és a helyi gasztronómia, mint védendő kulturális örökség, általában nem kap elég megbecsülést.

 Az Európai Gasztronómiai Régió szövetség – az EUREGA-ezért jött létre, mint egy “véd szövetség”.

Az EUREGA fő célja, hogy a nemzeti élelmiszereket, az étkezési szokásokat és a gasztronómiai hagyományokat beépítsék és elismerjék az EU regionális és nemzeti stratégiáiban és politikáiban. Ezeket egyaránt kulturális javaknak, a regionális kulturális identitás erős elemének, valamint a fenntartható termékek és szolgáltatások fejlődéséhez szükséges eszközöknek kell tekinteni.

Az EUREGA tanácskozásoknak és jó gyakorlatok, követendő példák bemutatásának egy hagyományaiban és gazdaságában is erősebb régió kialakulásához kell vezetnie azáltal,
hogy megóvja és ösztönzi a helyi gasztronómiát, mint kulturális örökségünk részét, valamint felismeri benne a gazdasági fejlődés lehetőségét.

Egyesületünk az alakuláskor meghívást kapott a nemzetközi EUREGA tanácskozásokra és azóta is folyamatosan részt vesz a tanácskozásokon.

Reméljük és bizakodunk abban, hogy minden elhangzott szó, nem pusztába kiállt, de meghallgató fülekre talál és talán jobban fog érvényesülni mindaz amit, a mi egyesületünk, a mi tagságunk is képvisel. Nem hagyjuk veszni gasztronómiai értékeinket, nem hagyjuk veszni a kistermelők által előállított értékes és hagyományos ízeket.

 Egyik jelmondatunk – ne legyünk a tömegtermelés áldozatai.

Az EUREGA és az FVSZE (ma már VVSZE) közös pontja, hogy a gasztronómiát, és az ételeket a turisztika szerves részévé kell tenni.

Az EUREGA nemzetközi projektben szerzett tapasztalatok, új ismeretek beépítése egyedülálló lehetőséget biztosít egy naprakész, jól megalapozott szakmai „minősítő” kidolgozására, ezzel megteremtve az érintett vállalkozások  számára a szükséges támogató környezetet, egyben magasabb szintre emelve  a vidéki turisztikai vendéglátás vonzerejét és láthatóságát.

Fedezze fel meg Magyarország vendéglátóit, szállásadóit és kistermelőit egy helyen.