Halétel a Falusi vendégasztalon

FALUSI VENDÉGASZTALON A HALÉTEL – ÉRTÉKESÍTÉSI ÚTMUTATÓ

A KIADVÁNY A “CIVIL SZERVEZETEK SZAKMAI PROGRAMJÁNAK TÁMOGATÁSA 2016.” (NEA-TF-16-SZ-0430 REGISZTRÁCIÓS SZÁMON NYILVÁNTARTOTT) “FÓRUM SOROZAT A HAGYOMÁNYOK ÉS HELYI TERMÉKEK ÉRDEKÉBEN” CÍMŰ PÁLYÁZATI PROGRAM TÁMOGATÁSÁVAL JÖTT LÉTRE.

Készítette: Kislépték szövetség

A KERESKEDELMI CÉLÚ HALÁSZAT

1Nyilvántartott halgazdálkodási vízterületre – így élővizeinkre, tavainkra – kereskedelmi célú halászati engedély a 2016-os naptári évre, valamint az azt követő naptári évekre nem adható ki.

Az 58. § (5) pontja értelmében nem minősül hal vagy haltermék kereskedelmi forgalomba hozatalának a falusi szálláshely vagy vendégasztal

szolgáltatást nyújtó által jogszerűen kifogott hal étkezési szolgáltatásként történő értékesítése.

KI VÉGEZHET FALUSI VENDÉGASZTAL SZOLGÁLTATÁST?

Falusi vendégasztal szolgáltatást ma jogilag csak a KISTERMELŐ végezhet a rá vonatkozó jogszabály2 szerint.

KISTERMELŐ csak természetes személy lehet, aki könnyített higiéniai feltételek mellet saját gazdaságából, az általa előállított termékét illetve az abból előállított termékét mennyiségi és területi korlát betartásával értékesítheti.

A mennyiségi korlát: HAL értékesítésre évi 6000 KG. (ezt csak halgazdálkodási vízről származhat a rávonatkozó halászati jogszabályok szerint) EGYÉB ÉLELMISZER ESETÉN, így a VENDÉGASZTAL ÉTELEI esetén heti 50 KG. (horgászattal jogszerűen kifogott halból is)

Adójogilag a kistermelő természetes személyként a termékértékesítést őstermelőként vagy egyéni vállalkozóként végezheti, kistermelő nem lehet jogi forma, így nem lehet Kft, Bt, Szövetkezet sem

A kistermelői rendelet saját gazdaságból származó terméket jelöl meg. A személyi jövedelemadó törvény3 6. számú melléklete alapján

„Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek minősül a saját gazdaságban történő növénytermelés, ültetvénytelepítés, állattenyésztés, termékfeldolgozás, ha az a saját gazdaságban előállított alapanyag felhasználásával történik, a saját gazdaságban egyes

mezőgazdasági termékek jogszabályba nem ütköző gyűjtése, a saját tulajdonú földterületen végzett erdőgazdálkodás, mindezekre nézve akkor, ha az előállított termék vagy a tevékenység az e melléklet II. pontjában felsoroltak valamelyikébe beletartozik…”

„A mezőgazdasági termékek gyűjtése esetén saját gazdaság alatt a terület felett rendelkezési jogot gyakorlónak legalább a szóbeli hozzájárulását és a gyűjtést folytató magánszemélynek a gyűjtés eredményének felhasználása feletti rendelkezési jogosultságát kell érteni.”

A II. pontban a Mezőgazdasági őstermelői termékek és tevékenységek között felsoroltan találjuk:

A)1. Élő Állat (benne a hal)

C) Tevékenységek / 3. A külön jogszabályban meghatározott kistermelői élelmiszer-termelés, előállítás és értékesítés

VENDÉGASZTAL szolgáltatás kistermelőként:

Falusi vendégasztal: falusias, tanyasias vagy vidéki környezetben a házi élelmiszerekhez és gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó tevékenységek bemutatása, és az elkészített élelmiszerek felkínálása helyben fogyasztásra a gazdaság helyén.

A vendégasztal szolgáltatás egy városban (pl. mezőváros, nagyváros kertvárosi része) lévő gazdaságban is történhet, ha a hely a vidéki életforma jellemző jegyeit mutatja. Tömbházas helyen vendégasztal nem nyújtható. A hagyományok bemutatása történhet a hagyományos ételkészítési módok, hagyományos ételek bemutatásával is, de történhet a használati eszközök, viselet, háziállatok, termesztett növények, a termesztés, betakarítási hagyományok bemutatása által is.

Az ételek elkészítése és felszolgálása alapos hőkezelés után (sütés- főzés ) történhet meg, hiszen az alapos hőkezelés kiöli az emberre is veszélyes kórokozókat. Biztonságos az a hőkezelési eljárás, amelynek során az élelmiszert legalább 2 percen át 72 °C-os maghőmérsékleten tartjuk, vagy az élelmiszer minden pontján legalább 75 °C-t biztosít a hőkezelés. Hőkezelés megfelelősége ellenőrizhető maghőmérséklet-mérő eszközzel, vagy érzékszervi úton (pl.: forrásban van, megsült, stb.) az élelmiszer állagának, színének, formájának megfigyelése alapján.

Kistermelő falusi vendégasztalt szolgáltatást nyújthat az általa megtermelt vagy előállított termék (mennyiségi korlát betartásával), és kiegészítő alapanyagként – vásárolt élelmiszer felhasználásával (kenyér, só, …), valamint más kistermelőtől vásárolt késztermék felhasználásával

A bizonylatot meg kell őrizni! Étel készítése, az ételkészítés helyének tisztítása, a tisztálkodás csak ivóvíz minőségű vízzel történhet!

A JOGSZERŰEN KIFOGOTT HAL

A hal jogszerű horgászata, így a terület jogosult használata az alábbiakat jelenti:

Nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen a hal fogása és a halfogásra irányuló tevékenység ebben az esetben, a horgászat esetén szükséges8: állami horgászjegy fogási napló vezetés, valamint, ha azt nem a halgazdálkodásra jogosult vagy a halászati engedéllyel rendelkező személy végzi, a halgazdálkodásra jogosult területi jegy.

Állami horgászjegyet és fogási naplót az a személy kaphat, aki megfizetve a meghatározott díjat rendelkezik állami horgászvizsgával vagy korábbi érvényes állami horgászjegyét bemutatja, horgászszervezeti tagságát igazolja.

• halgazdálkodási vízterület: az a vízfolyás vagy állóvíz, …időszakosan, vagy állandóan alkalmas a hal életfeltételeinek biztosítására, ide nem értve a haltermelési létesítményt;

• haltermelési létesítmény: olyan mesterséges létesítmény, amelyet haltermelésre használnak, ilyen célra terveztek és engedélyeztek, továbbá a települések belterületén vagy tanya földterületén fekvő, legnagyobb vízállás esetén 0,5 hektárnál kisebb vízfelületű állóvízek;

FELELŐSSÉG

A termék előállítója felelős az általa előállított és forgalomba hozott élelmiszer biztonságáért, a nyomon-követhetőség biztosításáért és dokumentálásáért (az alaptermék előállításától a kész élelmiszer értékesítéséig), valamint egyéb jogszabályok betartásáért.

Ha a termékelőállító tudomására jut, hogy az általa előállított vagy forgalomba hozott élelmiszer megbetegedést okoz, vagy felmerül a megbetegedés gyanúja, akkor a további forgalomba hozatalt, az étel kiszolgálását, felszolgálását azonnal fel kell függeszteni a hatóság további intézkedéséig, és az érintett élelmiszert, az ahhoz használt alapanyagokat, valamint a maradék élelt és az ételmintát változatlan állapotban meg kell őrizni, a helyiségeket és a munkaeszközöket is érintetlenül kell hagyni. Ételmintát a falusi vendégasztal szolgáltatónak, falusi szállásadónak nem kell biztosítania, de a saját védelme érdekében ajánlott (például ezzel igazolni tudja a kistermelő, hogy a vendég megbetegedése nem az ott fogyasztott ételektől lett, hanem az előtte,/ utána máshol fogyasztott ételtől).

Étel okozta megbetegedés vagy annak gyanúja esetén esetén a beteghez azonnal orvost kell hívni!

Az élelmiszerekkel kapcsolatos egyik legfontosabb elvárás, hogy biztonságosak, a fogyasztók egészségét nem veszélyeztethetik. A fogyasztóknak pontos tájékoztatást kell kapniuk az élelmiszerekről és azok előállítóiról, hiszen sokan ma már emésztési zavarokkal és ételallergiával küzdenek.

ALLERGÉNEK.

intoleranciát okozó anyagok

1. Glutént tartalmazó gabona (búza, rozs, árpa, zab, tönköly, kamut-búza vagy ezek hibrid változatai) és azokból készült termékek,

2. Tojás és abból készült termékek.

3. Halak és azokból készült termékek,

4. Tej és abból készült termékek (beleértve a laktózt is), kivéve

5. Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia és queenslandi dió és azokból készült termékek,

6. Földimogyoró és abból készült termékek.

7. Szójabab és abból készült termékek, kivéve a finomított szójabab olaj és zsír,

8. Zeller és abból készült termékek.

9. Mustár és abból készült termékek.

10. Szezámmag és abból készült termékek.

11. Kén-dioxid és SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter koncentrációt meghaladó mennyiségben.

12. Csillagfürt és abból készült termékek.

13. Rákfélék és azokból készült termékek.

14. Puhatestűek és abból készült termékek

 

MELLÉKLET

Főbb országos érdekképviseletek, szakmai szervezetek a témában:

– Magyar Országos Horgász Szövetség www.mohosz.hu

– Országos Kishalász Érdekszövetség http://okesz.hu/

 

A TELJES SZÖVEG A KISLÉPTÉK SZÖVETSÉG OLDALÁN OLVASHATÓ:

http://www.kisleptek.hu/hal_falusi_vendegasztalon/

Fedezze fel meg Magyarország vendéglátóit, szállásadóit és kistermelőit egy helyen.