Kovászos uborka

 

 

A televízió népszerű sorozatának dallama jár a fejemben „..nekem csak Budapest kell…” azzal a különbséggel, hogy amíg rakosgatom az uborkákat az üvegbe, folyamatosan azt dúdolom, hogy „ nekem csak kovászos kell „

Nyáron, a jól behűtött kovászos uborkánál nincs jobb a világon, még akár magában is szívesen elnassoljuk, pedig az én családom húsimádó.

 

Na de kezdjük az elején, a szombati piacolás közben beszerzem a hozzávalókat: közepes, vagy annál kisebb kovászolni való uborkát, kaprot minden mennyiségben! Nekem a közepes uborka méret, az a kb. 10-12 cm-nél nem nagyobb uborka. Ami nagyobb nálam azok mennek a salátába..

 

Az 5 literes uborkás üvegbe legalább 2 – 2,5kg-nyi megfelelő méretű uborkát kell beszereznem

 

Az elkészítés a következő:

Az uborkákat alapos kefével való csutakolás után, még egyszer leöblítem, majd mindkét végét levágom, és négyrét bevagdosom, a jól elmosott üvegbe jó szorosan belehelyezem. Én szoktam , pár szál kaprot az üveg aljára is tenni, majd néhány fokhagymagerezdet is belehelyezni az üvegekbe, és legalább 3 – 4 kanál sót szórók az egészre és a tetejére ismét egy szál kapor következik. (Lehet kísérletezni mustár maggal, szemes borssal, de nekem csak a fokhagymás az igazi.) Az egészet beborítom egy szelet erősen megpirított fehér kenyérrel és felöntöm forró vízzel! Egy kis kávés csészealjat ráborítok a tetejére és már mehet is a tornác sarkába, ahol három, négy napig kell így tárolni. Ha eszembe jut fordítok rajta egyet, hogy az uborkák minden oldalról napfényhez jussanak, és az erjedés tökéletesen végbe menjen.

 

Amikor kész kiszedem az üvegből az uborkákat egy jénai tálba, rászűröm a levét és lefedve hűtőben tárolom.

Míg észre nem veszik a többiek, mert akkor egykettőre elfogy.

 

 

Copyright © 2011 -2016 FVSZE • 5525 Füzesgyarmat, Kossuth u, 48/a • Tel: +36 30 212 4770

Az oldal használatával az Adatkezelési Szabályzatban foglaltakat elfogadom, személyes adatkezelésemhez hozzájárulok.